måndag, juni 11, 2012

Värdskap

För ett tag sedan var jag på en riktigt bra föreläsning i ämnet "Värdskap - konsten att få människor att känna sig välkomna". Det blev en del påminnelser, en del nya lärdomar och en del att fundera över.

* "Kultur är det som knyter samman en samling människor till en integrerad verklighet kallad organisation"
Jag tycker att det är en förenklad bild av verkligheten, men ändå mycket intressant att fundera över, det finns en hel del sanning i detta och det är intressant att testa påståendet på t.ex. det vi kallar för församlingar. Visst är dagens olika församlingar starkt präglade av kultur, och hur mycket av olikheterna mellan församlingarna handlar mer om kultur än trosfrågor? Absolut inte allt, men en hel del tror jag. Och kanske också största orsaken till att man har svårt att attrahera nya människor.

* "Det finns två olika sorters kultur, röd kultur och grön kultur."
Den röda kulturen präglas av misstänksamhet, kontrollbehov, bevakning, misstro... osv.
Den gröna kulturen präglas av tillit, förtroende... osv.
Alla kulturer är en mix av både rött och grönt, men det kan vara mer av det ena eller det andra. En röd kultur bör man akta sig från, eftersom den bryter ner organisationen. Ledarskapet sätter alltid grunden för kulturen.

* "Om jag förändrar mitt sätt att se på andra så förändras de"
Självklart en förenklad bild även här, men mycket intressant att testa i verkligheten, jag tror att man skulle kunna chocka både sig själv och andra med att praktisera detta påstående lite.

* "Om du inte tror att små saker har betydelse, lås in dig i ett mörkt rum med en mygga"
Ja, det kan vara de små sakerna som avgör det stora...

* "Dialog är bästa sättet att kommunicera med människor"
Dialog betyder "genom mening". Det handlar om att försöka vara åsiktsfri, inte ha färdiga svar och satsa mer energi på att försöka förstå den andres påståenden än att presentera sina egna åsikter. Om man slutar lyssna på varandra så skapar man fruktlös debatt, den kan urarta i duell/pajkastning.

* "Dagens teknik försvårar den faktiska närvaron"
Det är en utmaning att leva livet "live" och inte genom våra skärmar. Jag tror inte det här påståendet behöver mer förklaring... misstänker att alltför många känner igen sig.

Till sist... värdskap handlar inte om att bli bättre som människor, men att bli ärligare och leva mer äkta. Att ta ansvar för sitt liv och jobba på att ta bort det i livet som hindrar oss att vara välkomnande, t.ex. stress, rädsla, inte ta hand om sig själv, likgiltighet (motsatsen till kärlek) m.m.

Vi kan inte göra annat än att ta ansvar för vårt eget tillstånd, ett gott värdskap smittar av sig. :)

För mer intressant läsning i ämnet, klicka här: www.värdskapet.se

Inga kommentarer:

Filosofi/Religion Blogglista.se Religion BlogRankers.com Blogg Topplista på Bloggar.Topplista.se - topplistan med de bästa bloggarna - lägg till din blogg du också!